wtorek, 21 maja 2013

Dzisiejsza moja propozycja to chleb polski .Bardzo pachnący, smaczny i dobrze wyrośnięty chlebuś.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgonD4DXlwkN-oFLf5n-V-IoWWeOF4h67LdEPI6SLlVx52IvvLEPkPa73_yNbO2NpVP5jCJLw6djVPG_63WWy4eR2qOJfHbKj9ZfqtugCfuddyGUMa_VPAsG8vSoqew9XyxCUAaYwrwDBUv/s1600/chleb+polski+pszenno-%25C5%25BCytni+4.JPGPolecam !

Składniki:

* 200 g zaczynu zakwasowego żytniego (130 % hydracji)
* 550 g mąki białej pszennej chlebowej
* 50 g mąki pszennej razowej żarnowej lub 50 g otrąb pszennych
* 1 łyżeczka słodu (z powodu braku, zastąpiłam melasą)
* 1 łyżka soli
* 300 g letniej wody
* opcjonalnie 1/4 - 1/2 łyzeczki drożdży instant
* opcjonalnie 2 łyżki kminku ( pominęłam)

Ciasto możemy zarobić ręcznie, maszynowo lub za pomocą miksera.Ma być gładkie i sprężyste.Szczelnie oprzykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 2 - 2 i 1/2 godziny.W międzyczasie złożyć 2-3 razy.Z wyrośniętego ciasta uformować owalny bochenek.Umieścić najlepiej w koszyku do wyrastania i pozostawić ponownie na 1 - 1 i 1/2 godziny (krócej gdy dodaliśmy drożdże).Po tym czasie można posmarować roztrzepanym jajkiem i ponacinać.Piec z parą w 260'C przez pierwsze 10 minut, a potem obniżyć do 230'C i piec jeszcze 20 - 25 minu (ja piekłam 20 min.) Bochenek obrócić w połowie pieczenia.


MOJE UWAGI: wydaje mi się, że pieczenie w temperaturze 230'C za szybko przypieka chleb.Piekąc go następnym razem obniżę do 210'C.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz