Poznaj podstawowe rodzaje chleba

Znajomość podstawowych rodzajów chleba bardzo się przydaje. Dzięki temu łatwiej będzie Ci wybrać odpowiednie pieczywo dla siebie, wiedząc z czego powstają poszczególne bochenki i czym się różnią.
Bochenek chleba

Chleb pszenny

O jego jakości decyduje rodzaj użytej do wypieku mąki. Z najlepszej, która powstaje z mielenia pełnego ziarna, otrzymuje się chleb pszenny razowy. Równie dobrym jakościowo chlebem jest graham - wyrabiany z mąki pszennej, do której dodawane są wcześniej oddzielone, pozostałe części ziarna zawierające błonnik i witaminy. Prawdziwym rarytasem wśród pieczywa pszennego jest chleb orkiszowy wykonany z czystej, bogatej w błonnik mąki orkiszowej oraz chleb z mąki pur-pur, którą otrzymuje się z niemodyfikowanej genetycznie pszenicy o tej samej nazwie. Na rynku dostępne jest również pieczywo pszenne wyborowe, np.: chleb tostowy oraz dietetyczne, m.in.: chleb bezglutenowy.
Chleb pszenny jest lekkostrawny, a więc odpowiedni dla tych, którzy cierpią na problemy trawienne i wrzody żołądka.

Chleb żytni

Ciasto na chleb powstaje z mąki żytniej i podobnie jak pszenny, może być różnej jakości. Najlepszy powstaje z mąki razowej, otrzymanej z pełnego przemiału, np.: pumpernikiel (chleb słodzony miodem, melasą lub jabłkami), chleb litewski (z kminkiem) czy chleb turecki (z bakaliami). Na rynku nie brakuje także chleb z mąki kukurydzianej, gryczanej oraz jęczmiennej.
Chleb żytni zawiera dużo błonnika i witamin z grupy B, dlatego poleca się go szczególnie osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz cukrzycą, a także odchudzającym się. Niestety, jest dość ciężkostrawny i u niektórych może powodować problemy trawienne.

Chleb pszenno-żytni (mieszany)

Powstaje z mąki pszennej i żytniej, ale proporcje mogą być różne (im więcej mąki żytniej, tym zdrowszy chleb). Przykładem pieczywa mieszanego jest chleb baltonowski, wiejski, mazurski i słowiański.
To dobry chleb dla osób, które nie przepadają za pieczywem żytnim lub mają problemy z trawieniem, ale chcą spożywać produkty bogatsze w cenne składniki odżywcze.

2 komentarze :

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie napisane podstawy na temat pieczywa i można byłoby ten wątek jeszcze rozwinąć. Uwielbiam osobiście robić różne wypieki z https://basiazsercem.pl/ i jestem zdania, że można je robić w nieskończoność. W końcu są wszelakiego rodzaju chleby czy ciasta, a wszystkie łączy ten sam składnik czyli mąka.

    OdpowiedzUsuń