Chleb Dukana






Składniki

  • 400 g otrębów owsianych
  • 150 g otrębów pszennych
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 8 jajek
  • Pół litra maślanki niskotłuszczowej
  • 450 g serków wiejskich "light"
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki szczypiorku



Sposób przygotowania

  1. Receptura jest naprawdę banalna (zresztą jak zawsze :))
  2. Po kolei wrzucamy wszystko do dużej miski: otręby, skrobię, proszek do pieczenia, serki, żółtka jaj, maślankę, sól, drobno posiekany szczypiorek (jeśli o czymś zapomniałem to też to dodajemy :)). Białka ubijamy na sztywno i dodajemy na końcu. Jak już mamy wszystko w kupie to mieszamy. Jak już stwierdzimy, że wymieszaliśmy to przekładamy ciasto do foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinię i 15 minut.
  3. Oczywiście, co bardzo istotne, blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz