Chleb Dukana
Składniki
- 400 g otrębów owsianych
- 150 g otrębów pszennych
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej
- 8 jajek
- Pół litra maślanki niskotłuszczowej
- 450 g serków wiejskich "light"
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki proszku do pieczenia
- 4 łyżki szczypiorku
Sposób przygotowania
- Receptura jest naprawdę banalna (zresztą jak zawsze :))
- Po kolei wrzucamy wszystko do dużej miski: otręby, skrobię,
proszek do pieczenia, serki, żółtka jaj, maślankę, sól, drobno posiekany
szczypiorek (jeśli o czymś zapomniałem to też to dodajemy :)). Białka
ubijamy na sztywno i dodajemy na końcu. Jak już mamy wszystko w kupie to
mieszamy. Jak już stwierdzimy, że wymieszaliśmy to przekładamy ciasto
do foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1
godzinię i 15 minut.
- Oczywiście, co bardzo istotne, blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz