Chleb można piec szybką metodą (jak niżej) odstawiając ciasto do wyrośnięcia tylko na 2 godziny, lub odstawić ciasto na noc do wyrośnięcia a następnego dnia dopiero piec (jak w tym przepisie podstawowym).
Składniki:
• 200 g boczku, bekonu, pancetty
• 400 g (3 szklanki) mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru
• 20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych drożdży instant
• szczypta płatków chili lub zmielonej chili, opcjonalnie, w ilości do smaku
• 350 g wody mineralnej niegazowanej
Przygotowanie:
- Boczek oczyścić z kostek i twardej skóry, pokroić w kostkę. Smażyć na patelni przez około 10 minut aż będzie wytopiony i chrupiący*. Zrumieniony boczek wyłożyć na ręczniki papierowe i odsączyć z tłuszczu.
- Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, drożdże rozpuszczone w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru, chili i boczek. Wszystko wymieszać łyżką. Wlać wodę i wymieszać łyżką (aż nie będzie miejsc z surową mąką, krótko, przez około 30 sekund), ciasto będzie rzadkie i kleiste. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką, aby znów opadło. Do piekarnika środka wstawić garnek żaroodporny (bez przykrycia) o średnicy około 20 - 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 245 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem.
- Gdy piekarnik będzie już bardzo nagrzany, wlać do garnka ciasto z miski wyskrobując je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika i piec bez przykrycia przez 5 minut, następnie przykryć garnek pokrywą i piec przez 25 minut.
- Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec chleb przez kolejne 20 minut (mniej więcej w połowie tego czasu kładę na chlebie kawałek folii aluminiowej aby wierzch się nie zaczął czernić).
- Wyjąć z piekarnika i po 10 minutach wyłożyć na kratkę do ostudzenia. Czytaj więcej w BLOGU.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz