Prosty chleb z mąki pszennej, mleka i drożdży. Mój chleb na każdy dzień. Smakuje jak dobry polski chleb. Najlepszy oczywiście świeży, zaraz po upieczeniu i ostudzeniu. Miękki w środku, z grubą, chrupiącą skórką. Bardzo dobrze smakuje z oliwą z oliwek, np. jako dodatek do sałatki. Świetny z grubą warstwą masła i szynką parmeńską lub też na słodko, posmarowany dżemem morelowym, popijany gorącym kakao. Przepis: thatsmyhome.com
Składniki na 1 mały bochenek:
• 15 g świeżych drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
• 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki soli
• Glazura z jajka: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Drożdże skruszam do kubka, dodaję cukier i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Mieszam i pozostawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę mieszam z solą, później z drożdżami a na koniec dodaję resztę mleka. Wyrabiam ciasto przez 15 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. Uderzam pięścią w ciasto, przykrywam ściereczką i zostawiam na kolejne 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
Podłużną formę (22 cm) wysmarowuję olejem. Z ciasta formuję wałek i zwijam go tworząc literę S. Wkładam do foremki, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia (ponad brzeg foremki), na minimum 1 godzinę. Smaruję częścią glazury z jajka i piekę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 35 minut, na złoty kolor.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz