Prosty chleb na drożdżach


Prosty chleb z mąki pszennej, mleka i drożdży. Mój chleb na każdy dzień. Smakuje jak dobry polski chleb. Najlepszy oczywiście świeży, zaraz po upieczeniu i ostudzeniu. Miękki w środku, z grubą, chrupiącą skórką. Bardzo dobrze smakuje z oliwą z oliwek, np. jako dodatek do sałatki. Świetny z grubą warstwą masła i szynką parmeńską lub też na słodko, posmarowany dżemem morelowym, popijany gorącym kakao. Przepis: thatsmyhome.com

Chleb powszedni. Wiktoriański chleb mleczny. Victorian milk bread.

Składniki na 1 mały bochenek:

15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki soli
Glazura z jajka: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Drożdże skruszam do kubka, dodaję cukier i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Mieszam i pozostawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę mieszam z solą, później z drożdżami a na koniec dodaję resztę mleka. Wyrabiam ciasto przez 15 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. Uderzam pięścią w ciasto, przykrywam ściereczką i zostawiam na kolejne 45 minut do ponownego wyrośnięcia.


Podłużną formę (22 cm) wysmarowuję olejem. Z ciasta formuję wałek i zwijam go tworząc literę S. Wkładam do foremki, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia (ponad brzeg foremki), na minimum 1 godzinę. Smaruję częścią glazury z jajka i piekę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 35 minut, na złoty kolor.

Przepis na smaczny chleb z mąki pszennej, drożdży i mleka.

Chleb przepis. Najprostszy przepis, pyszny, domowy chleb.

Chleb tradycyjny, smakuje jak polski chleb. Przepis i zdjęcia.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz