Ciemny, jasny, razowy, orkiszowy, na zakwasie. To tylko kilka
rodzajów chleba, które występują na naszym rynku. Różnią się one nie
tylko smakiem i wyglądem, ale przede wszystkim zawartością substancji
odżywczych.
Zatem jak wybrać chleb najbardziej dla nas odpowiedni?
Dobry chleb powinien wzbogacić naszą pamięć i koncentrację, sprawiać
wrażenie sytości, uzupełniać zapotrzebowanie naszego organizmu.
Pieczywo jasne, czyli pszenne
wypiekane jest z mąki pszennej. Mąka ta jest oczyszczona i nie posiada
witamin, białka oraz składników mineralnych. Zawiera niewiele błonnika.
Chleb
więc jest bardziej tuczący, ale za to bardziej lekkostrawny. Można go
polecić osobom, które mają problemy trawienne, osobom z chorobami układu
pokarmowego oraz rekonwalescentom.
Chleb mieszany wypiekany jest z mąki pszennej i
żytniej. Lekkości nadaje mu mąka pszenna, a mąka żytnia wzbogaca go w
błonnik. Posiada witaminy z grupy B niezbędne do pracy układu nerwowego.
Ten rodzaj pieczywa jest bogaty w magnez, poprawia pamięć i
koncentrację. Najlepszy będzie dla dzieci i seniorów.
Razowe chleby są wypiekane z mąki
wysokiego przemiału. Mąka ta jest nieoczyszczana i zawiera ziarna drobno
zmielone razem z otrębami. Zawiera najwięcej błonnika. Cztery kromki
dostarczają aż 18g, czyli połowę tego, ile potrzebujesz każdego dnia.
Wspomaga również zachować szczupłą sylwetkę. Przy jego spożyciu musimy
dłużej przeżuwać, dzięki czemu jesteśmy bardziej syci.
Dietetycznym chlebem jest również graham wypiekany z
mąki pszennej grubo mielonej. Otręby są grubo mielone a pozostała część
ziarna drobno. Mimo iż zawiera dużo błonnika jest pulchny.
Na naszym rynku coraz częściej spotykanym pieczywem jest chleb na zakwasie.
Zawiera on kwas mlekowy(otrzymywany przez naturalną fermentację białego
cukru spożywczego), który zapobiega zaparciom i ułatwia trawienie. Jego
spożycie zapobiega rozwojowi bakterii chorobotwórczych. Chroni przed
nowotworami.
Delikatnym i zdrowym chlebem jest chleb orkiszowy. Otrzymuje się go ze zboża będącego starą formą pszenicy. Zawiera jednak więcej białka i błonnika niż zwykła pszenica.
Przy wyborze chleba ważne jest żeby zwracać uwagę na jego skład.
Powinien zawierać przede wszystkim mąkę sól i wodę. Producenci często
stosują różnego rodzaju ulepszacze. Jest to nic innego jak chemia, która
może prowadzić do chorób nowotworowych.
Unikaj również chlebów pakowanych w folie. Mają one długi termin ważności, co niestety jest związane długą listą konserwantów.
Na polskim rynku występują również zwykłe chleby barwione karmelem. Często mylone są one z pieczywem razowym gdyż mają ciemnobrązową barwę. Pamiętajmy, że pieczywo razowe nie ma jednolitego koloru.
W naszej diecie powinno znaleźć się zarówno pieczywo ciemne jak i
jasne. Jeżeli jednak chcemy zadbać o naszą sylwetkę i pozbyć się kilku
kilogramów, najlepszym wyborem będzie pieczywo ciemne.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz