Chleb pita (grecki)
Składniki
- 1/2 kg mąki
- 1 i 1/2 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- mąka do podsypywania
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
- Cukier puder
rozpuścić w 30 ml ciepłej wody. Drożdże pokruszyć, wsypać do miski i
zalać je 1/4 ilości wody z cukrem, rozmieszać widelcem i odstawić w
ciepłe miejsce na 10 minut. Do misy wsypać mąkę i sól, wlać oliwę i
resztę wody z cukrem. Dodać drożdże. Wyrobić ścisłe ciasto, przełożyć
na stolnicę i rozwałkować. Misę natłuścić i przełożyć do niej ciasto.
Całość włożyć do foliowego worka i szczelnie zawiązać. Zostawić na 2
godziny w ciepłym miejscu; ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Ciasto wyjąć i podzielić na 8 części. Każdą część rozpłaszczyć,
nadając owalny kształt. Przełożyć na serwetę obsypaną mąką i pozostawić
na pół godziny do wyrośnięcia. Do piekarnika nagrzanego do temperatury
230°C wstawić na 2 minuty natłuszczone blachy. Wyjąć, ułożyć na nich
chlebki i posmarować je wodą. Wypiekać przez 6 minut tak, aby były
pulchne i lekko zrumienione.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz