Chleb pita (grecki)




Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 1 i 1/2 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mąka do podsypywania
  • tłuszcz do formy


Sposób przygotowania

  1. Cukier puder rozpuścić w 30 ml ciepłej wody. Drożdże pokruszyć, wsypać do miski i zalać je 1/4 ilości wody z cukrem, rozmieszać widelcem i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Do misy wsypać mąkę i sól, wlać oliwę i resztę wody z cuk­rem. Dodać drożdże. Wyrobić ścisłe ciasto, przeło­żyć na stolnicę i rozwałkować. Misę natłuścić i prze­łożyć do niej ciasto. Całość włożyć do foliowego worka i szczelnie zawiązać. Zostawić na 2 godziny w ciepłym miejscu; ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  2. Ciasto wyjąć i podzielić na 8 części. Każdą część rozpłaszczyć, nadając owalny kształt. Prze­łożyć na serwetę obsypaną mąką i pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Do piekarnika na­grzanego do temperatury 230°C wstawić na 2 minuty natłuszczone blachy. Wyjąć, ułożyć na nich chlebki i posmarować je wodą. Wypiekać przez 6 minut tak, aby były pulchne i lekko zrumienione.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz